Ca 8 pers
Du skal bruge:
1,5 kg Grønkål
150 g Smør
1 kg Hvidkål
1 kg Kartofler
1.5 kg Hamburgerryg
500 g Røget Bacon (kan undlades, med giver er god kraft i kogevandet)
10 stk kålpøler
¼ l piskepløde
Salt og peber (der skal en del i)
Sådan gør du:
Hamburgerryg og bacon kommes i en stor gryde. Kog op og skum urenheder fra med hulsi. Kog kødet i 45 min. kom kålpølser i og kog videre i 5 min. Lad kød og pølser trække i 20 min.
Imens skrælles og koges kartofler, helt møre – uden salt
Imens kartofter koges, kommes grønkål og hvidkål i en stor rummelig og tykbundet gryde. Varmes langsomt op. (2 på komfuret)
Når kålen blevet varm, kommes smør i, og lad smelte. Kom salt og peber i (ca 1 spsk salt og 1 spsk peber) (pas lidt på med komme mere salt i i starten, da kogevandet fra kødet også er saltet)
Mos kartofler godt med en gaffel, og kom op til kålen, rør godt rundt.
Kom ca 5-7 dl væde/kogevand fra kødet i kålen, og varm det rigtig rigtig godt igennem til det er rygende varm. Her er det godt at have styrketrænet arme, for du skal røre rigtig meget. Pas på det ikke brænder på. (sæt kogeblus på 6) Det tager ca 10 min før det er godt varmt.
Kom nu fløden i. Skru op på 7, og nu skal der røres virkelig godt rundt i bunden, ca 5-7 min. Det skal være så varmt at du brænder tungen.
Smag til med evt mere salt og peber.
Tips:
Lav kålen om formiddagen, eller aftenen før. Den smager faktisk bedst, når den varmes op igen.
Lav en stor portion, og frys resten ned, så har du en færdig langkål til en nem aftensmad.
Se kommentarer